imra61c27fb585051c4f89784516172f7fd

Anbefaling af IMR: Økologi til folket

in Kultur by
Foto: Helene Vork.

 

Friske, økologiske grøntsager produceret lokalt. En uopnåelig luksus, når ens eneste indkomst hedder Statens Uddannelsesstøtte. Skulle man tro. Hvis det ikke lige var for en flok ildsjæle i Odense Fødevarefællesskab, der har skaffet odenseanerne ordentlige grøntsager til en billig penge siden stiftelsen i 2011. Stikordet er medejerskab.

Skrevet af Helene Vork

Det brune papir knitrer. “Hvad er der i posen i dag? Er der nogen rodfrugter?” siger en far, der har sin dreng med. Han prøver at mærke sig frem og trykker på den store papirsposes bund. Jeg må blive ham svar skyldig, det er nemlig min allerførste vagt i Odense Fødevarefællesskab. Til gengæld lægger jeg hans krøllede hundredelas varsomt ned i den blå blikkasse.

“Hov, undskyld!” får jeg råbt, da han er på vej mod døren. I sidste øjeblik husker jeg ham på at tage en bakke røde og grønne tomater og et bundt koriander med. I stedet for at blive mast i den store pose, står de fremme og spreder deres skarpt-sødlige duft i rummet. Synet af de farverige, struttende grøntsager får tænderne til at løbe i vand. Jeg fortryder, at jeg ikke tog en ekstra madpakke med.

Medlemmerne styrer butikken

Det er allerede et par uger siden, jeg og min bofælle meldte os ind i fællesskabet for at nyde de gode grøntsager. Nu er det blevet tid til at yde. Udover et engangsbeløb på 100 kroner, opfordres man til at bidrage med tre timers frivilligt arbejde om måneden. Arbejdet kan bestå af alt fra at finde leverandører, pakke og sælge de propfyldte poser til at organisere filmaftner, foredrag og fællesspisning. Tanken er, at alle medlemmer er medejere.

Man bestiller og betaler sin pose en uge i forvejen, og så sørger indkøbsgruppen for at bestille hos økologiske landmænd på Fyn. Sådan undgår man også spild. Når så mange fordyrende mellemled er skåret fra, kan prisen for en pose med 5-8 kilo øko-grøntsager komme helt ned på 100 kroner. Det er billigere end i supermarkedet.

Dagens første kunder

Jeg valgte at skrive mig på vagtplanen som “kasselærling” og min vagt starter lige på og hårdt. Jeg møder op lidt i fire i Svalernes genbrugsbutik. Den ligger lidt skjult i en baggård i Vindegade, heldigvis har jeg været der før. Dengang skulle jeg bare købe en brugt tekande. I dag skal jeg arbejde.

Pakkemesteren er en ung pige med dreadlocks. Hun lyder lidt forpustet, og spørger mig, om kassemesteren er på vej. En, der har prøvet det før og har styr på alt det formelle. Mira har taget tjansen med kort varsel, men kommer lidt for sent, fordi hun skulle hente børn. I starten er vi altså bare to unge kasselærlinge, der aldrig har taget en vagt før.

De første medlemmer kommer, så vi kaster os ud i det, krydser af og tager imod penge. Folk er nu søde til at hjælpe os, for mange af vores kunder har siddet, hvor vi sidder nu. Man fornemmer hurtigt, at det ikke er en butik, og grænsen mellem “kunde” og “ansat” er udvisket. I dag sidder jeg bag disken, i næste uge er det måske dig.

Til storfamilien eller singlen

Der er stillet kaffe, te og kage frem, og der er rigelig med tid til hyggesnak. Der kommer omkring 40 medlemmer forbi på denne onsdag og henter poser. Det er både unge og gamle, med og uden børn og i alt fra plettet arbejdstøj til smart, farvestrålende design. De fleste vil også gerne bestille til næste uge. Andre vælger at springe en uge over, fordi de ikke kan nå at få det hele spist. Der har længe været snak om at lave en “singlepose” med det halve indhold.

De fleste bliver hængende lidt og sludrer. Om fællesspisning næste uge og hvor utrolig stærk, den lille, uskyldigt udseende chili i løssalg er. Genbrugsbutikken “Svalerne” holder åbent onsdag aften samtidig med Fødevarefællesskabet. Det er altså ikke kun selleri og pastinak, du får med dig hjem, måske ryger der en antik lampe eller en god bog med.

Efter endt vagt kan jeg endelig udlevere min helt egen brune pose i knitrende papir. Jeg må cykle forsigtigt hjem, overlæsset med skorzonerødder, rucola, knoldselleri, pastinak og gulerødder, der ser ud som om, de er trukket direkte op af marken. Jeg kan glæde mig til en hel uge med lækker mad og god samvittighed, både overfor miljøet, sundheden og pengepungen. Sikke en luksus.

Odense Fødevarefællesskab holder åbent for tilmelding hver onsdag fra 16-18:30.
Det foregår i Svalernes Genbrugsbutik, i Vindegade 75-77.
Læs mere på odenseff.dk eller på facebook.

Latest from Kultur

IMGP1796

Smag på Heartland!

Lørdag den tredje juni klokken 10.30 var IMR til en workshop om
Gå til top